Over de brug naar Zweden met Brobizz

Brobizz

1 van de routes om in Zweden te komen is over de weg via de Grote Beltbrug en de Oresund brug. Dat zijn tolbruggen dus daarvoor moet je betalen. Dat kan gewoon met pinpas aan een poortje. Je kunt ook regelen dat je er doorheen kunt rijden zonder te stoppen met een Brobizz. Je krijgt dan een korting die al snel de moeite waard is.

Als je gaat uitzoeken wat nodig is om die korting te krijgen dan kom je termen tegen als Bropas, OresundPay, OresundBizz, Brobizz, kentekenscan en EasyGo. Die hebben allemaal met elkaar te maken en worden vaak door elkaar gehaald. Daarom hier een uitleg wat al die termen betekenen en wat je nou precies moet doen om automatisch te betalen met korting

Eerst een korte uitleg wat deze termen betekenen:

 • BroPas: Een contract dat je afsluit bij de Oresund brug om korting te krijgen
 • OresundPay: Handelt de betalingen voor je BroPas af
 • Transponder: Klein kastje dat je in je auto hebt dat op afstand gescand wordt
 • OresundBizz: Transponder van Brobizz uitgegeven door Oresund
 • Brobizz: Bedrijf dat de transponders levert
 • Kentekenscan: Scant je kenteken als je die gekoppeld hebt aan BroPas
 • iTicket: Een QR code om met korting over de Oresund brug te rijden
 • EasyGo: Een consortium van wegbeheerders die tol heffen in meerdere landen

Zo, nu is het wel duidelijk allemaal, goeie reis… Of toch nog niet helemaal?

Waar koop je een Brobizz?

Je kunt een Brobizz transponder op meerdere plekken aanschaffen. De meeste wegbeheerders die het systeem gebruiken kunnen ze leveren. We hebben het hier echter specifiek over de route naar Zweden via de 2 bruggen. Daarom is het slim om het te regelen via de site van Oresund. Je hebt dan namelijk gelijk het juiste contract om die korting te krijgen. Als je een Brobizz transponder elders aanschaft, bijvoorbeeld via de site van Brobizz, dan moet je daarna alsnog een contract afsluiten bij Oresund en je transponder daaraan koppelen. Dat werkt ook prima, maar vergt meer stappen en is dus niet de handigste weg.

Tijd om al die vreemde termen eens wat uitgebreider uit te leggen.

BroPas

BroPas is een abonnement dat je afsluit bij Oresund. Als je dat abonnement hebt en een Brobizz of kentekenscan hebt gekoppeld aan dat abonnement, dan krijg je 50% korting of meer op elke rit over de brug. De prijzen variëren elk jaar, dus ik ga hier niet alle exacte prijzen noemen, die info zou snel verouderen. In 2022 kost het abonnement jaarlijks €45. Als je met een auto 1 maal heen en weer over de brug rijdt, dan levert je dat in 2022 €17 euro besparing op. Niet direct schokkend, maar als je met een aanhanger, caravan of camper langer dan 6 meter rijdt dan loopt de korting op en bespaar je flink. Je kunt HIER zien wat de actuele prijzen zijn, zowel de normale prijzen en die als je een BroPas abonnement hebt.

Als je het abonnement hebt afgesloten, dan kun je op de website van Oresund inloggen. Als je een Zweeds BankID hebt dan kun je daarmee inloggen, maar de enkele Nederlanders en Belgen die nog niet in Zweden wonen kunnen inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt dan al je gegevens zien, welke creditcard gekoppeld is, wat je dus moet aanpassen als je een nieuwe kaart krijgt, anders sta je bij de brug en dan werkt het niet. Verder je contact gegevens, contract nummer, overtochten en iTickets die je gemaakt hebt.

Als je een BroPas abonnement hebt dan wordt het verschuldigde bedrag enkele dagen na je trip van je creditcard afgeboekt.

OresundPay

Tot enige tijd geleden bestond dit niet. Je sloot een BroPas af en daar kon je alles regelen. Ze hebben het bedrijf echter opgesplitst in BroPas en OresundPay. Het enige dat OresundPay doet is de financiële afwikkeling voor BroPas. Als klant merk je daar verder niets van.

Voor enkele handelingen moet je echter inloggen via de site van Oresund op OresundPay, met dezelfde inloggegevens als Bropas. Zo kan je op OresundPay extra Brobizz transponders bestellen. Ook je kenteken aan je account koppelen kan daar. Je kunt er ook je contract koppelen aan andere kortingscontracten, bijvoorbeeld voor de Storebælt brug.

Ook kun je bij OresundPay zien of je contract actief is, en op welke datum je abonnementsgeld wordt afgeschreven.

Als je nou regelmatig op vakantie gaat naar Zweden, maar niet elk jaar, dan kun je toch gewoon een BroPas abonnement nemen. Je kan namelijk via je login van OresundPay je contract cancelen. Het loopt dan het lopende jaar door en stopt dan. Wil je bijvoorbeeld 2 jaar later weer naar Zweden, dan log je in en zet je je account weer op actief. Ze schrijven dan weer voor dat jaar geld af, en na je vakantie kun je het contract eventueel wederom cancellen. Je hoeft zo dus niets te betalen in jaren dat je niet naar Zweden rijdt, maar je moet dus wel zelf je account actief en inactief zetten. Een abonnement loopt niet per kalenderjaar, maar de 12 maanden gaan in op de dag van afsluiten, of weer actief zetten.

OresundBizz

OresundBizz is de naam die Oresund gegeven heeft aan een Brobizz transponder die je bij hen bestelt. Het is een klein kastje dat je op je dashboard legt of met een zuignap aan het raam plakt. Als je bij de brug (zowel de Grote Belt brug als Oresund brug) komt aanrijden dan neem je de linkse banen, waar de groene borden met het Brobizz logo boven hangen. Je kunt dan langzaam, maximaal 30km/u, naar de slagboom rijden. Je hoort het kastje een piep geven als die gescand wordt en de slagboom gaat dan vlak voor je neus open zodat je niet hoeft te stoppen.

Als je een Bropas abonnement afsluit, dan kun je daarbij aangeven dat je zo’n Bizz transponder wilt ontvangen. Die is gratis en je hoeft er geen statiegeld voor te betalen. Als je hem zo gelijk erbij bestelt, dan zit die transponder direct aan je Bropas contract gekoppeld. Je krijgt dan automatisch de korting en hij werkt ook op alle andere plekken die aangesloten zijn bij EasyGo (zie verderop).

Het voertuig waarmee je rijdt wordt als je door een Brobizz poortje rijdt automatisch gemeten. Dat werkt erg precies. Heb je bijvoorbeeld een camper van 5,8 meter met een fiets achterop waarvan het stuur 25cm uitsteekt, dan wordt je gemeten als 6,05 meter en val je in een hoger tarief.

Brobizz

Brobizz is het bedrijf dat de transponders maakt en levert aan alle wegbeheerders die het systeem gebruiken. Je kunt ook bij hen een transponder bestellen. Je betaalt voor de transponder dan echter statiegeld. Een transponder die je bij hen bestelt geeft geen recht op kortingen. Wel kun je bij Oresund een Bropas contract afsluiten, en een transponder die je bij Brobizz, of elders, besteld hebt koppelen aan dat contract. Dat zijn dus extra stappen, je hebt met nog een bedrijf te maken, en je moet statiegeld betalen. Al met al is dit voor Zweden reizigers dus niet de beste manier, de boel helemaal afwikkelen via de site van Oresund is makkelijker en overzichtelijker (en goedkoper).

Kentekenscan

Als je via de site van Oresund inlogt op OresundPay dan kun je een kenteken koppelen aan je contract. Bij de Oresundbrug kun je dan ook als je geen transponder hebt door de Brobizz poortjes rijden. Je kenteken wordt gescand, het poortje gaat open en je krijgt de korting.

Deze kentekenscan werkt op de Oresundbrug, en inmiddels ook op de Grote Beltbrug. Heb je wel een Bizz, dan werkt deze ook in Noorwegen. Voor Noorwegen is het echter verplicht om ook je kenteken te koppelen. Kom je dus ook in Noorwegen, dan werkt de transponder op veel tolwegen en veren, maar je moet dus verplicht je kenteken en wat voertuiggegevens hebben ingevuld op OresundPay.

iTicket

Als je inlogt via de site van Oresund op BroPas dan kun je daar iTickets aanmaken, maximaal 20 per jaar. Dat is een QR code die je krijgt per sms of kunt uitprinten. Als je bij de Oresund brug door een blauw poortje rijdt, dan kun je daar die QR scannen, of het nummer ervan intikken, en dan gaat de slagboom open. De betaling gaat dan via het BroPas abonnement en je krijgt de korting. Elke iTicket kan slechts 1 maal gebruikt worden, en je betaalt de BroPas prijs, dus met de korting. Als je dus familie hebt die naar Zweden komt, dan kun je ze een iTicket sturen zodat ze voor half geld de brug over komen. Voor de terugweg is een 2e iTicket nodig.

iTickets werken alleen op de Oresund brug, niet op de Grote Belt brug of andere tolwegen.

EasyGo

EasyGo is een consortium van wegbeheerders die tol heffen op wegen, bruggen of veerboten. De Oresund brug is daarbij aangesloten. Dat betekent dat je je Bropas met OresundBizz ook kunt gebruiken op alle andere aangesloten wegen, bruggen en veren. De betaling verloopt gewoon via je Bropas abonnement.

Je kunt HIER zien waar EasyGo werkt en je dus je OresundBizz kunt gebruiken voor de betaling. De OresundBizz werkt niet in Oostenrijk omdat het systeem daar alleen voor vrachtwagens is.

Als er nou een bepaalde weg die is aangesloten bij EasyGo is waar je vaak komt dan kun je daar ook een lokaal contract afsluiten en het transpondernummer van je OresundBizz aan dat contract koppelen. Je zal op de website van de desbetreffende wegbeheerder moeten kijken wat een contract daar kost en of de kosten die je daarvoor aan hen moet betalen opwegen tegen de korting die je krijgt. Zonder zo’n lokaal contract kun je je OresundBizz gewoon bij alle EasyGo wegen gebruiken maar je krijgt dan geen kortingen.

Tot slot

Als je inlogt via de site van Oresund op OresundPay dan kun je bij ‘Local Discount Contracts‘ de Grote Belt brug koppelen aan je OresundBizz transponder. Klik daarvoor bij die Local Discount Contracts op ‘More‘, en bij de Storebælt op ‘create contract‘. Je wordt dan omgeleid naar de site van de grote beltbrug waar je kunt aangeven dat je een private contract wilt. Je moet daar dan de 16 cijferige trannsponder nummer invoeren om die te koppelen aan dat contract. Dat transpondernummer zie je staan op de site van Oresundpay. Dit koppelen aan een contract bij Storebælt kost niets, maar je krijgt wel de discount prices. De betaling als je over Storebælt rijdt gaat gewoon automatisch via je BroPas contract.

Als je je aanmeldt voor je BroPas dan kun je ook aanvinken of je hun nieuwsbrief in de email wilt hebben. Het kan lonen om dit te doen. Ze sturen niet veel berichten, enkele per jaar. Meestal over tariefswijzigingen en dat soort zaken. Maar af en toe hebben ze een actie en kan je op bepaalde dagen gratis de brug over als je een BroPas contract hebt. Dat gebeurt zelfs wel eens in de vakantieperiode. Wel leuk als je dat weet, je zal net die week op vakantie willen en door bijvoorbeeld je overtocht 1 dag op te schuiven een hoop geld besparen.

Auteur: Zwederlander

In 2015 ben ik geëmigreerd naar Zweden. Ik woon nu in Lapland en post hier over mijn ervaringen met de emigratie en het leven in Zweden.

7 gedachten aan “Over de brug naar Zweden met Brobizz”

 1. Kan ik die brobizz alleen via internet bestellen of ook ter plekke halen.
  Ik krijg nl de betaling niet rond omdat ik geen creditcard heb.
  Mijn dank Peter

  1. Geen idee. Betaling gaat via creditcard dus dat zou gewoon moeten lukken. Zonder creditcard gaat niet omdat ze dan de overtochten niet kunnen incasseren. Als het ook met creditcard toch niet lukt, vraag het dan aan de klantenservice van Oresundbron, die zijn behulpzaam en komen er vast wel uit.

 2. Goedeavond.
  Nog even een vraag.
  Om korting op de veerdiensten in Noorwegen te krijgen, wat moet ik dan nog meer doen. Ik heb een brobizz maar hoe nu verder, ik heb overal gezocht maar het lukt me niet.
  Alvast Bedankt Marijke

  1. Ik heb hem nooit in Noorwegen gebruikt dus weet niet exact hoe het werkt. In elk geval zit de brobizz al gekoppeld aan easygo, dus hij werkt in Noorwegen wel. Je moet voor gebruik in Noorwegen wel wat gegevens van de auto invoeren, dit is verplicht. Kenteken, land, brandstof, mogelijk nog wat meer.
   Het kortingscontract in Noorwegen heet Autopass, en oresundpay is 1 van hun providers, dus als je een contract afsluit voor autopass dan kun je die ongetwijfeld koppelen aan je oresund brobizz transponder. Hoe exact weet ik echter niet, maar dat zou Autopass of de Oresund helpdesk je wel kunnen vertellen

 3. Je was me voor, ik was net hetzelfde aan het doen na aanleiding van een eerder bericht.
  Kleine noot, ik heb in aug 2021 nog een kamper met duits kenteken van vrienden en een kamper met nl kenteken op de storebaelt aangemeld, nummers zinder spatie of streepjes ingevoerd, op mijn Bropass. Dat werkt prima, wel 24 uur verwerkingstijd rekenen

  1. Ik heb het nagezocht en het werkt nu inderdaad wel. Op Zweden Forum kwamen circa een jaar geleden nog verhalen voorbij dat het niet werkte met NL kentekens, en op de site van Storebælt kon je toen alleen een lokaal contract met Deens kenteken nemen. Nu werkt hun kentekenscan inderdaad gewoon met Brobizz dus ik zal vanavond het artikel even aanpassen. Op de site van oresundPay melden ze trouwens dat een aangemeld kenteken tot 72 uur kan duren voor het op alle tolpoorten is doorgevoerd.

 4. Wat een duidelijk verhaal. Dank ervoor.
  We hopen dit jaar weer heerlijk door Scandinavië te gaan trekken. En we gaan even kijken wat praktisch voor ons is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.