Hoeveel sneeuw ligt er in Lapland

Hoeveel sneeuw ligt er in Lapland. Niet veel op het moment. Ik woon nu 6 jaar in Rentjärn en het is elke winter weer anders. De verschillen zijn best groot. Op de site van SMHI, dat is de Zweedse versie van Pøt Påulösmá, kun je zien hoeveel sneeuw ergens ligt. Ook voorgaande jaren zijn daar te zien.

Dit jaar ligt er dus erg weinig. We begonnen de winter met een lange periode met erg lage temperaturen, en de sneeuw kwam laat. Het is ook wel eens andersom. Gemiddeld ligt er in het begin van maart de meeste sneeuw elk jaar.

Ik heb jaren gespaard voor een sneeuwopschrompelwegblaasapparaat. Is al die moeite nu voor niks geweest? Ik heb deze winter zo’n benzineslurper gekocht en het is erg leuk speelgoed. Maar heel veel heb ik hem dus niet hoeven gebruiken deze winter. Ik ga dit jaar dus maar wat extra veel grote vleeshompen roosteren op kampvuurtjes en veel ritjes maken door Zweden. Allemaal om die opwarming van de aarde te stoppen want al die sneeuw in de winter is veel te leuk.

Ik heb van elk jaar dat ik hier woon een foto van eind februari of begin maart gezocht in mijn archief. De foto’s zijn dus in dezelfde periode en op dezelfde plek gemaakt om goed het verschil van jaar tot jaar te kunnen zien.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

sneeuw in maart 2017
Sneeuw in maart 2018
Sneeuw in februari 2019
Maart 2020
Maart 2021
Maart 2022

Auteur: Zwederlander

In 2015 ben ik geëmigreerd naar Zweden. Ik woon nu in Lapland en post hier over mijn ervaringen met de emigratie en het leven in Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *